Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Assertiviteit > Vrouwen

Assertiviteit voor vrouwen

Assertiviteit

Zijn vrouwen minder assertief dan mannen? Nee, vinden mensen die vrouwen roemen om hun vaardigheid emoties te benoemen, moeilijke gesprekken aan te gaan en kritische vragen te stellen. Ja, zeggen de cijfers die nog steeds duiden op een glazen plafond, de onzichtbare barrière die vrouwen verhindert door te stoten naar topposities en evenveel te verdienen als mannelijke collega's. Tips voor assertieve vrouwen.

Formuleer een doel en houd het voor ogen

Wat wil je bereiken in je werk? Formuleer je doelstelling. Je bereikt meer als je doelstelling in overeenstemming met die van je bedrijf en als je kunt aantonen hoe jij bijdraagt aan het realiseren van organisatie- of projectdoelstellingen.

Houd je doel voor ogen. Laat je er niet vanaf brengen door sociale normen die nog steeds zeggen dat je als vrouw aardig, lief of hulpeloos moet zijn. Waarom zou dat zo zijn? Dergelijke gedachten werken alleen maar contraproductief in het realiseren van je doel. Voor een succesvolle carrière is het beter om te veranderen in een 'snelle meid'.

Neem risico's

Dat kan ik niet, is een veelgehoord argument van vrouwen om níet te solliciteren op een uitdagende functie. Jammer, want er staan tig mannen klaar om het wél te doen. Mannen voor wie jij in veel gevallen niet onderdoet in kennis en ervaring. Leg het lijstje van functie-eisen en je profiel naast elkaar en je zult zien dat je een heel eind komt. Formuleer positief, benadruk wat je wél kunt.

Zoek ook binnen je werk naar uitdagingen. Met braaf je werk doen, kom je niet verder. Je valt op als je een bijzondere prestatie levert. Word belangijk voor je baas. Vráág om moeilijke klussen en gá ervoor...

Doe het op je eigen manier

Pak een project aan op jóuw manier. Verzeker je van de steun van je opdrachtgever, vraag om commitment op het resultaat en kies vrijheid in het proces. Houd je intussen wel aan deadlines en afspraken met opdrachtgevers. Waak voor 'nee-zeggers' en 'ja-maar'-figuren. Geef je visie, ga het gesprek aan maar verlies niet het vertrouwen in jezelf en in je prestaties.

Vráág om salarisverhoging

Wacht niet op de jaarlijkse salarisronde om er een periodiekje bij te krijgen, dwing het af. Met spetterende prestaties en overtuigende argumenten. Onderhandel als een beest om te krijgen wat je (mannelijke) collega ook krijgt. Waar staat eigenlijk dat bescheidenheid de mens siert? Laat je niet uit het veld slaan door argumenten als slechte economie of tegenvallende cijfers. Weet wat je waard bent, ga creatief en doortastend te werk. Verzamel goede argumenten. Ga er niet zomaar vanuit dat je werk voor zich spreekt en dat je wel zult krijgen wat je verdient. Vraag wat je waard bent.

Verlies je niet in perfectionisme

Voor veel vrouwen is een klus pas af als alle puntjes op de i staan. Een mooi streven, maar waar komt het vandaan? Misschien toch de angst om door de mand te vallen? De neiging om een ander te pleasen?

Perfectionisme houdt je gemakkelijk af van je hogere doel. Wie zich verliest in details, heeft namelijk geen tijd en energie over voor 'grote projecten'. Delegeer! Laat anderen het routinewerk doen en voel je er niet schuldig over. Waarom zou je?

Maak je niet druk om wat anderen van je vinden

Aardig gevonden willen worden. Voor veel vrouwen is het nog steeds een struikelblok op weg naar de top. Want wie hogerop komt, moet afstand nemen. En afstand betekent dat je er soms, in sommige clubs, niet meer bij hoort en dat anderen óver in plaats van mét je praten.

Waarom zou je het liefste meisje van het bedrijf willen zijn? Het is irreëel om dat te verwachten. Als mensen je niet aardig vinden, betekent dat nog niet dat je het niet bént.

Communiceer je successen

Succes geboekt? Maak het wereldkundig en laat anderen in je succes delen. Geef ze de credits die ze verdienen en ga niet alleen met de veren strijken. Neem complimenten zelfbewust in ontvangst. Wuif ze niet weg, bagatelliseer ze niet maar zeg simpelweg 'dankjewel'.

Houd tegelijkertijd voor ogen dat je zelfwaardering niet afhankelijk is van hoe anderen je waarderen.

Gebruik je lichaamstaal

Neergeslagen ogen, hangende schouders, een zachte stem. Stuk voor stuk signalen die duiden op onzekerheid en zwakte. Keer ze om! Wees je bewust van je non-verbale gedrag: maak oogcontact, spreek duidelijk, ondersteun je woorden met krachtige gebaren.

Ga problemen te lijf

Problemen zijn er om opgelost te worden, níet om van wakker te liggen. Ga ze aan op het moment dat ze zich voordoen. Is een collega de oorzaak van een probleem? Spreek hem of haar rechtstreeks aan en wacht niet lijdzaam tot het overwaait. Praat mét de persoon, niet óver hem. Wees diplomatiek en verlies je niet in emoties.

Volgende pagina: praktische tips


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/assertiviteit/vrouwen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon